Kue Jongkong
Kue Jongkong
Pemilik resep : Mama Albiyan
Bahan-bahan
💮 Bahan Lapis Gula Merah :
300 gr gula merah (sisir halus)
100 gr air
💮 Bahan Lapis Pandan :
400 gr santan cair
400 gr jus pandan
65 gr tepung beras
13 gr tepung tapioka
1 sdt garam
3 sdm gula pasir
💮 Bahan Lapis Santan Putih :
800 gr santan cair
75 gr tepung beras
25 gr tepung tapioka
1 sdt garam
2 sdt gula pasir
1 lembar daun pandan
Langkah :
Campur semua bahan gula merah di panci. Didihkan hingga mengental sambil terus diaduk
Kemudian tuang ke cetakan.
Campur semua bahan lapis pandan. Didihkan hingga matang dan mengental sambil terus diaduk.
Panas2 tuang ke cetakan di atas lapisan gula merah tadi. Gunakan sendok untuk menuangnya.
Terakhir.. Campur semua bahan santan putih. Didihkan hingga matang dan mengental sambil terus di aduk.
Tuang ke atas lapisan pandan. Siap disajikan.